Kolo je simbol tistih, ki se na poti k lastnemu uspehu ne morejo naslanjati na druge.

Merkur - GIC Gradnje (2008)

Jože Čakš, župan Občine Šmarje pri Jelšah

Pot pod "kolesa" mestinjski kolesarji!

Dolga pot jih čaka. Vendar vajenim dolgih poti, ovir in naporov je pot letošnjega kolesarskega maratona nov izziv. Naj bo vsem dosedanjim kilometrom dodana nova izkušnja, ki jo bo pot po vzhodnih deželah prav gotovo nudila. Veseli me, da pozdrav deželam Evrope pošiljamo tudi iz naših krajev in da mestinjski kolesarji ponašajo ime naše občine in krajev v svet. Zato jim izražam iskreno zahvalo in želim srečno pot!
Jože Čakš
župan Občine Šmarje pri Jelšah
 

 

Občina Rogaška Slatina

Legenda o nastanku rogaškega vrelca iz 17. stoletja pravi, da je Apolon, bog sonca in zdravilstva, ustavil krilatega konja Pegaza, ko je hotel odleteti na goro Parnas in mu naročil piti vodo rogaškega vrelca. Od tod izvira podoba krilatega konja v občinskem grbu.

Danes je v Rogaški Slatini osem obnovljenih hotelov, večina hotelskih objektov in stavba Terapije, kjer je center diagnostičnih in specialističnih pregledov in so specializirani za gastroenterološke in kardiološke preventivne in kurativne programe ter sprostilnih programov za zdravljenje preobremenjenosti, so med seboj povezani z veznimi hodniki, za proste urice v naravi pa so obiskovalcem za sprehode in uživanje v naravi na voljo urejene parkovne površine ter sprehajalne poti, ki vodijo po okoliških gričih mesta Rogaška Slatina.

Večnamenska Evropska ploščad, katera je namenjena različnim prireditvam na prostem, povezuje centralni zdraviliški park s promenado, katera obiskovalce med drevesi in gredicami rož peš popelje do Termalne riviere ter hotelskih in ostalih objektov. Z ureditvijo tega dela mesta se je promet iz zdraviliškega jedra prestavil na obrobje mesta.

Turistična ponudba temelji na že stoletja priznanih rogaških naravnih dejavnikih: mineralni vodi DONAT MG in termalni vodi, kopelih, blatnih in zeliščnih oblogah, dietni prehrani, fizikalni terapiji ter rekreaciji in športu. Za izvajanje slednjega je na voljo športna infrastruktura, ki obsega dve športni dvorani, tenis dvorano z štirimi tenis igrišči in igriščem za squash, šest zunanjih teniških igrišč, nogometni stadion, atletsko stezo, smučišče ter trim stezo s sprehajalnimi potmi in urejenimi kolesarskimi potmi v mestu. Temu se je v novejšem času pridružila bogata ponudba wellness centrov za sprostitvene programe, dva pokrita hotelska bazena in Termalna riviera z notranjimi in zunanjimi bazeni in whirlpooli, savnami ter beauty centre s programi za nego obraza in telesa.

Seveda ne gre brez dobre gostinske ponudbe in kulinaričnih užitkov v hotelskih in a la carte restavracijah ter izletov v okolico Rogaške Slatine, kjer obisku vinskih kleti in turizmov na kmetiji sledijo degustacije vin in domačih dobrot. Naj omenimo, da je Rogaška Slatina s svojimi s soncem obsijanimi vinogradi del Šmarsko-Virštanjske vinske ceste VTC 10 in da domači vinarji pridelajo odlična sortna vina.

Turistična ponudba Rogaške Slatine je bila vedno prepletena s pestrim kulturno-zabavnim dogajanjem v zdravilišču in kraju in tej tradiciji se skuša slediti tudi v sedanjosti. V znameniti Kristalni dvorani Grand hotela Rogaška je ob otvoritvi prvotnega objekta koncertiral Franz Liszt, tukaj se je dolga leta odvijal festival jugoslovanskega šansona, ta dvorana kot prireditveni prostor vrhunskih kulturno-zabavnih prireditev in srečanj, svojemu namenu služi tudi v sedanjosti, velik del ostalih prireditev pa se odvija v Glasbeni dvorani istega objekta ter v večnamenski dvorani Kulturnega centra z več kot 390 sedeži. Zanimiva je tudi novozgrajena glasbena šola, ki ima dolgoletno tradicijo in katera ima v svoji koncertni dvorani tudi orgle, katere je izdelal priznani izdelovalec orgel iz Rogaške Slatine.

Na območju občine se nahajajo mnoge kulturne, naravne in etnološke znamenitosti, mnoge so razglašene za umetnostne ali naravne spomenike. Tako se na robu zdraviliškega parka nahaja kapelica, posvečena Sv. Ani, in v njegovi neposredni bližini stoji spomenik Sv. Janezu Nepomuku, zaščitniku rogaških vrelcev, z letnico 1732, katerega so postavili dunajski lekarnarji ob pridobitvi koncesije za polnjenje mineralnih voda. Prav tako velja omeniti zbirko grafičnih listov, katere je zdravilišču, katerega stalni gost je bil, poklonil Švicar Kurt Mueller, del bogate zbirke pa je na ogled v novoustanovljeni Anini galeriji. Svojevrstni znamenitosti sta tudi sedemsto let stara cerkev Sv. Lenarta in dvesto let stara Juneževa domačija, v kateri lokalno društvo za ohranjanje narodnih jedi in običajev skozi različne prireditve in oglede obiskovalcem prikazuje stare običaje in pripravi pokušine kmečkih dobrot, pripravljenih v avtentični črni kuhinji.

Poleti Rogaška Slatina zaživi s svojimi promenadnimi koncerti, ki se odvijajo v zdraviliškem parku. Poleg navedenega v Rogaško Slatino vabijo privlačni izzivi igralništva in kongresnega turizma.

Čudoviti izdelki steklarske industrije so obiskovalcem na voljo za ogled ali nakup v prodajalnah in prodajnih galerijah stekla, možen pa je tudi voden ogled steklarske proizvodnje.

Srečevanje in spoznavanje ljudi, ki jih druži želja po kakovostnem, zdravem in sproščujočem oddihu, so že od nekdaj razlog za obisk vrelcev zdravja, ob katerih vsakič znova preseneča majhen, a edinstven kraj na severovzhodu Slovenije.
Dobrodošli v Rogaški Slatini.

Župan Mestne občine Ptuj: dr. Štefan Čelan

Pozdrav iz najstarejšega slovenskega mesta Ptuj Banski Stiavnici

Le redkim mestom je dano, da ponesejo pozdrave svojemu pobratenemu mestu kar na dveh kolesih. Letos se nam je ta priložnost ponudila s Športnim društvom Mestinje – kolesarska sekcija. Pobratenje z mestom Banska Stiavnica bo letos staro že šest let. V tem času so se razvila številna sodelovanja ter prijateljstva, in prepričan sem, da bo naše sodelovanje tudi v prihodnje vzgled in svetel primer vsem, ki gojijo mednarodno sodelovanje na vseh področjih življenja in dela s svojimi pobratenimi mesti.

Vsem kolesarjem pa želim varno pot domov, ali kot radi rečemo, povsod je lepo, a najlepše je doma.

Župan Mestne občine Ptuj

dr. Štefan Čelan

dr. Vinko Gorenak, državni sekretar

Kolesarski maratoni, ki jih prireja Kolesarska sekcija Športnega društva Mestinje so postali že tradicionalni. S svojimi vsakoletnimi projekti kolesarji premagujete kilometre poti tako po Sloveniji kot tudi širom po Evropi. Ob vsakoletnih projektih krepite odnos do kolesarjenja in rekreacijskega športa, ter ponesete ne samo ime naših krajev, kjer živim tudi sam, temveč tudi ime naše domovine Slovenije po vseh krajih skozi katere poganjate pedala vaših koles.

Prav je, da se vedno bolj zavedamo pomena zdravega načina življenja, potrebe po športu in rekreaciji, še zlasti v današnjih časih, ko veliko časa enolično preživimo na delovnem mestu. Rekreativno kolesarjenje je bilo v preteklosti, je danes in prepričan sem, da bo tudi v prihodnje v naših krajih množično in priljubljeno.

K množičnosti, priljubljenosti in varnosti rekreativnega kolesarjenja bo nedvomno pripomogla tudi izgradnja kolesarskih poti, ki se po naši domovini in tudi v naših krajih vse bolj gradijo, tudi s pomočjo evropskih sredstev.

Letos ste se odločili, da boste prekolesarili 1600 km dolgo pot, ki jo boste začeli na severu Poljske ob Baltiku v mestu Gdansk in jo zaključili v Rogaški Slatini. Mesto Gdansk verjetno ni izbrano slučajno za začetek vaše dolge poti. Gre namreč za mesto, kjer je bil pred nekaj manj kot tridesetimi leti ustanovljen znameniti poljski sindikat Solidarnost, ki je kasneje prerasel v politično gibanje, ki je imelo velik vpliv na dogodke konca osemdesetih let prejšnjega stoletja v celi nekdanji vzhodni Evropi. Danes, ko živimo v združeni Evropi, se moramo tega še bolj zavedati.

Prepričan sem, da Vam bo tudi letos, tako kot vam je že v preteklih letih, uspelo varno in srečno prekolesariti to dolgo pot.

Varno pot in na snidenje v Rogaški Slatini.
dr. Vinko Gorenak
DRŽAVNI SEKRETAR
KABINET PREDSEDNIKA VLADE

Zmago Jelinčič Plemeniti

Se ve, od kod so najbolj kleni sinovi slovenskega naroda! Iz Štajerske. Le kdo drug bi se odločil za tako specifično predstavitev slovenske države, ki zahteva poleg izjemnega fizičnega in psihičnega napora maratoncev tudi izredne organizacijske sposobnosti in tudi nemalo finančnih sredstev. V malo več kot tednu dni prekolesariti to dolgo pot od Poljske do Slovenije je izjemen zalogaj, tudi za profesionalne kolesarje. Res je, da bo našim klenim Štajercem na poti pomagalo štajersko vince, ki si ga profesionalni kolesarji ne morejo privoščiti in da bo start tekme ravno na 5. obletnico moje poroke s Štajerko iz krajev od koder so maratonci, kar je nedvomno tudi dobra popotnica. Vendar, to ne pomeni nič manjših naporov in želim vam, dragi maratonci, da vas ne bi preveč zdelali, da boste lahko aktivno sodelovali na prireditvi ob koncu vaše poti, ko vas bomo z veseljem pričakali v Rogaški Slatini, vam čestitali ob doseženem uspehu in vam seveda zaželeli še dosti podobnih maratonov.

Vedno znova občudujem trdno voljo kolesarskih maratoncev, ki jih ne zmoti ne dež, ne sneg, ne naporni vzponi in tudi ne intervencije kakšnih lokalnih policajev, ki jih zagotovo motijo ob poti. Gre za edinstven maraton, ne le v Sloveniji ampak tudi v evropskem merilu. Ko ste lani kolesarili v Bruselj ste izpolnili levi, zahodni krak evropske zvezde, letos ko se vračate v domovino iz Poljske preko Slovaške in Madžarske boste zapolnili vrh evropske zvezde, ostanejo vam še trije kraki - vzhodni, ki bo pomenil povezovanje novih članic ter oba južna kraka, ki bosta dokončala evropsko zvezdo - eden morda iz Grčije in drugi morda iz Španije, Francije, Italije, ki bo imela center tam kjer ga Evropa tudi ima - v Sloveniji, na Štajerskem, v Rogaški Slatini, kjer bomo naše maratonce letos tudi pričakali.

Na poti vam želim čim manj problemov, žebljičkov na cesti, da bi porabili čim manj obližev za odrgnine in žulje in da bi srečno prispeli domov. Z veseljem in ponosom vas bomo pričakali in se na cilju poveselili skupaj z vami.
Zmago Jelinčič Plemeniti
 

Borut Pahor, evropski poslanec in predsednik Socialnih demokratov

Ko se je skupina rekreativcev lani odločila, da je prekolesarila pot od Slovenije do prestolnice Evrope, je pomenilo, da s kolesarjenjem mislijo več kot resno. Pomembni sta dve stvari. Prva je zagotovo odnos do športa, rekreacije in zdravega načina življenja, druga pa je zagotovo simbolna raven na nivoju evropske integracije.
Sam se zelo rad ukvarjam s športom. Danes je javna skrivnost, da sem na nek način z njim zasvojen, pa naj gre za tek, za kolesarjenje ali za plavanje. Nekateri menijo, da politiki, predvsem tisti, ki ciljajo na vrh, ne smejo zapravljati časa za šport. Prepričan sem, da je njihovo razmišljanje zmotno. Prav šport je ena izmed stvari, ki te sprostijo, navdajo z novo energijo za nove podvige in te popelje v sanje, ki so prepotrebne za uspeh v tem tekmovalnem svetu. Sam vidim prihodnost Slovenije, predvsem zaradi njenih naravnih lepot, neokrnjene narave in srčnih ljudi, kot družbo, kjer bo prevladoval zdrav duh, v zdravem telesu in v zdravem okolju.
Že pred leti sem podprl tek slovenskega ultramaratonca Radovana Skubica. Ta je ob vstopu Slovenije v EU pretekel pot od središča Slovenije, torej od Geossa, do Bruslja. Slovenijo je na svoj način približal Evropi.
Danes me veseli, da to ni ostal osamljen primer. Veseli me, da se ljudje ne odločajo več za vrhunske podvige zgolj zaradi pomembnih zgodovinskih prelomnic, temveč to počno, ker imajo radi šport in rekreacijo. Ob teh mislih, se vedno spomnim na košarkarja globalnih uspehov Michaela Jordana, ki je oče slogana "I love this game".
Naj vsem kolesarjem zaželim tudi letos srečo na njihovi poti in se jim zahvalim, da bodo tudi oni na svoj način promovirali zdravo življenje in lepote ter kvalitete naše Slovenije ponesli po Evropi. Osebno sem prepričan, da Slovenija tja tudi sodi. Na sam vrh.
Srečno pot in se vidimo v Rogaški Slatini.

Borut Pahor
Evropski poslanec in predsednik Socialnih demokratov