Kolo je simbol tistih, ki se na poti k lastnemu uspehu ne morejo naslanjati na druge.

Kozmerika Afrodita - Evropa (2007)

Aleš Gulič, poslanec državnega zbora RS

Našim kolesarjem želim tisto, kar v naših krajih v resnici nekaj pomeni. V naših krajih se celo leto pozdravljamo srečno. Ne samo za Novo leto, kadar se ljudje odpravimo kam v neznano. Vedno jim zaželimo srečno in ko se vrnejo prav tako.

Danes našim kolesarjem SREČNO.

 

 
Jože Čakš, župan Občine Šmarje pri Jelšah

Vsem skupaj želim srečno pot, veliko dobrega, naj vam evropske izkušnje dajo tisto, kar bo treba še nam kaj nazaj sporočiti in verjamem, da bo teh sporočil kar nekaj. Vrnite se zdravi, srečni in kot sem rekel, štiriperesna deteljica, nosite s sabo pomembno in veliko sporočilo dobrega. Vse dobro, srečno pot!
 

Lojze Peterle, evropski poslanec Slovenije

Če bi se kolesarjem po vsej Sloveniji godilo tako kot tem tukaj, bi imeli kar naprej svetovne prvake. Ta šport zasluži vso pozornost in zelo sem vesel, da tako razgibavate ne samo sebe ampak svoje bližnje in vso Slovenijo; potem pa, ko ste se odločili za ta projekt, tudi vso Evropo.

Jaz tako dolge runde še nisem naredil, me pa kar noge srbijo. Ko gledam kolesa tukaj, bi se vam najraje pridružil in vzel zares Don Corleonev nasvet, da bi se s kolesom vozil kar do Bruslja. Mislim, da ste se zbrali takšni, ki imate dovolj korajže in moči in da boste to pot opravili tako, kot ste si jo zastavili. Želim vam, da vam to uspe in rad bi vam zagotovil, da ko boste prišli do Bruslja, bomo tam Slovenci poskrbeli, da boste lahko potešili žejo, pa tudi nadomestili kakšno izgubljeno kalorijo.

Zelo sem vesel, da se dogajajo takšni projekti, ker nosijo ime Slovenije po svetu, ker je v naši deželi toliko športnega duha. Pravkar se je iz Brazilije vrnil moj rojak z Dolenjske, Martin Strel, kjer je preplaval Amazonko, kar je bil tudi en svetovni podvig. Nedolgo tega je bila Alenka Gotar v Helsinkih, zdaj greste na pot tudi vi poživljat Evropo. Skratka, Slovenci zares poživljamo Evropo, kot našo širšo domovino in zelo me veseli, da ima to močan odmev. Tudi vaša pot bo imela gotovo odmev in tega sem še posebej vesel.

Ne bom govoril nič političnega, mislim, da ni priložnost za to. Čestitam vam za to odločitev in želim, da vam dobro uspe. In če se bo le dalo se po poti ali na koncu še vidimo. Moj namen je bil, da se z vami odpeljem delček poti, vendar je družabni del trajal malo dlje kot pričakovano, zato se bom tej nameri žal moral odpovedati, upam pa, da bomo kdaj v prihodnosti skupaj zavrteli pedala po slovenskih cestah.

Mislim, da se bližamo trenutku, ko se bo podvig začel, zato vam ob tej priložnosti še enkrat želim vse najboljše na vaši poti in vesel bi bil, če bi vaša korajža in veselje do gibanja vznemirilo tudi druge do gibanja. Gibanje, kisik in prijateljsko druženje potrebujemo vsi in tega pri kolesarjih nikoli ne pogrešam.

Torej, srečno pot in se vidimo v Belgiji!

Branko Kidrič, župan Občine Rogaška Slatina

Rogaška Slatina sodi s svojo večstoletno turistično zgodovino in velikim obsegom turističnega prometa med najstarejše in najpomembnejše turistične kraje v Sloveniji. Zdraviliška dejavnost ter z njo povezane dejavnosti so bile skozi pretekla stoletja odločilen dejavnik razvoja in izgleda naselja, saj se je izoblikovalo značilno zdraviliško-turistično jedro mesta Rogaška Slatina z bogato stavbno dediščino.

Druga gospodarska panoga, ki je zaznamovala preteklost in kroji tudi sedanjost tega prostora, je steklarska industrija. Z razmahom steklarstva po letu 1927 se je na obrobju kraja odprla steklarna, ki je prav tako dala kraju svojstven utrip.

Kmečko prebivalstvo predstavlja manjši delež prebivalstva občine. Večjih kmetij ni, so pa prijetne in lepo urejene male kmetije, ki skupaj z neokrnjeno naravo predstavljajo izziv za razvoj turizma na kmetiji, ki postaja pomemben del turistične ponudbe. Dodatne možnosti so v pridelavi vina, saj je s trto zasajenih preko 300 hektarjev.

S spremembo občin v letu 1994 je Rogaška Slatina vnovič postala samostojna občina, mesto Rogaška Slatina pa njeno občinsko središče. Kot obmejna turistična občina se razprostira na 71,5 km2 , obsega mesto Rogaška Slatina ter 40 naselij, v katerih prebiva skupno več kot 11.000 prebivalcev.

Občina Rogaška Slatina je vse od svoje ustanovitve sistematično vzpostavljala in dopolnjevala javno infrastrukturo ter zagotavljala pogoje za kvalitetnejše življenje. Realizirala je številne večje projekte na področju osnovnega šolstva, športa, glasbenega izobraževanja, zdravstva ter varstva starejših. Velik napredek je viden na stanovanjskem področju, področju izgradnje čistilnih naprav ter projektov s področja kulture. Stalnica razvoja je tudi izgradnja ter posodabljanje cestno-komunalne infrastrukture na območju celotne občine. Občina je vseskozi aktiven in pomemben dejavnik pri soustvarjanju pogojev ter pri pripravi projektov s področja turizma in ostalih gospodarskih panog.

Težnja za vse lepšim videzom Rogaške Slatine in ostalih krajev je bila s strani širše javnosti že večkrat zapažena. Za večletna načrtna prizadevanja na tem področju pa je bila Rogaška Slatina v letu 2006 tudi nagrajena s proglasitvijo za najlepši izrazito turistično kraj v Sloveniji.

Veseli smo, da so si kolesarji, ki bodo 2. junija krenili v Bruselj, za začetek poti izbrali prav Rogaško Slatino, ki so jo v njeni večstoletni bogati turistični zgodovini obiskovali in jo še danes obiskujejo številni evropski narodi. Zares simbolno se je podati na pot iz prostora, ki je bil 9. julija 2004 ob prisotnosti slovenskih poslancev Evropskega parlamenta poimenovan Evropska ploščad. Celotni kolesarski ekipi želim na njihovi dolgi poti predvsem varnosti ter uspešno promocijo domačega okolja in s tem tudi Slovenije kot ene najmlajših članic v družini Evropske unije.